واکسن آنفلوآنزا عوارضی هم دارد؟
با فرا رسیدن فصل سرما، افراد زیادی با مراجعه به پزشک، درخواست تجویز واکسن آنفلوآنزا را دارند. امّا ممکن است این واکسن برای برخی افراد ایجاد مشکل کند. لذا شما باید در مورد نحوه دریافت این واکسن، اطلاعات کافی داشته باشید.
دو نوع واکسن آنفلوانزا وجود دارد: نوع اول به شکل آمپول است که حاوى ویروس زنده نیست. از این رو پس از تزریق آن، حتى علائم شبه آنفلوانزا ایجاد نمى شود.
نوع دوم واکسن آنفلوآنزا به شکل اسپرى بینى (فلومیست) و حاوى ویروس ضعیف شده است و پس از استفاده در مواردى، افراد به علائم خفیف آنفلوآنزا دچار مى شوند.
واکسن آنفلوانزا به شکل اسپرى بینى براى افراد غیرباردار، سالم و در رده سنى 3 تا 49 سال تجویز مى شود.
هر دو نوع واکسن از طریق ایجاد آنتى بادى علیه ویروس آنفلوآنزا ، ایمنى را در افراد ایجاد مى کند.
واکسن آنفلوانزا همه ساله از چندین نوع متفاوت ویروس رایج همان سال تهیه مى شود و محققان مى کوشند براى افزایش میزان اثربخشى، ویروس هاى شایع شناسایى و در تهیه واکسن استفاده کنند.
تاثیر هیچ واکسن آنفلوانزایى صددرصد نیست و اگر از همه سوش هاى ویروسى رایج در واکسن استفاده شود، میزان اثربخشى 70 تا 90 درصد است.
عوارض واکسن آنفلوآنزا
تزریق واکسن آنفلوآنزا احتمال ابتلا به این بیماری را کم می کند، ولی مثل بیشتر داروها، واکسن آنفلوآنزا در برخی افراد، عوارض جانبی ایجاد می کند. البته در اکثریت افراد این عوارض، کم و ناچیز هستند.
افرادی که واکسن آنفلوآنزا دریافت می کنند، ممکن است دچار ورم و سوزش در محل تزریق، درد عضلانی خفیف و تب ناچیزی گردند. واکسن آنفلوآنزا به ندرت ممکن است باعث ایجاد واکنش های حساسیتی خطرناک شود.
بیشتر اوقات عوارض جانبی، مدت کوتاهی بعد از تزریق ظاهر می شوند و یک تا دو روز ادامه دارند.
در کل، فواید واکسن آنفلوآنزا بسیار بیشتر از خطرات آن است و تعداد کمی از افراد دچار عوارض جدّی و خطرناک می شوند. به عبارت دیگر ابتلا به بیماری آنفلوآنزا منجر به بروز مشکلات تهدیدکننده سلامت انسان می شود.
* هشدارها
1- اگر قبلاً حساسیت شدیدی نسبت به تزریق این واکسن نشان داده اید، تا به تخم مرغ حساسیت دارید، یا اخیراً تب کرده اید، نباید این واکسن را تزریق کنید.
2- بهترین زمان برای تزریق واکسن آنفلوآنزا، اواخر شهریور ماه و ماه های مهر و آبان است.
3- شما می توانید با مراجعه به پزشک و تجویز ایشان، واکسن آنفلوآنزا را از داروخانه تهیه کنید.
4- از پزشک درباره نحوه تزریق این واکسن و عوارض آن سوال کنید و همچنین وضعیت سلامتی خودتان را به او بگویید.
5- قبل از تزریق واکسن، از عوارض جانبی آن آگاه باشید.